Çarşamba, Temmuz 14, 2010

Axapta Hakkında

AXAPTA NEDİR
• Değiştirilebilir.
Axapta geliştirilebilir yapıya sahiptir.Bunun anlamı isteğe göre kodlar eklenebilir çeşitli geliştirmeler yapılabilir.Yerleşik metodlar yazılabilir.
• Bir çok para birimini destekleyen ERP çözümüdür.Seçilen bir dil yapısıyla axapta kullanılabilir.Dil tipleri lisans ile elde edilir.
• ERP :Kurumsal kaynakların (şirket yapısına göre değişir.) planlanması,organize edilmesidir.(Zaman-Para-Makina)
• Axapta hem dış ortamla hemde kendi içerisinde entegre bir yapıya sahiptir.Bunu şu şekilde açıklayabiliriz;İçeride seçilen kayıtlar dış ortama exel gibi aktarılabilr.Şirket yapısına göre axapta içerisinde bulunan moduller dışında ihtiyaç duyulan modül tasarlanarak eklenebilir.
• Axapta hem Oracle hem de SQL Server kullanılır.
• Kayıtlar tek bir database de tutulur.(Farklı şirket dataareaid ile ayrılır.)
• Axapta da Web ara yüzü –Enterprice Portal da bulunmaktadır.
• Axapta nın ıkı onemli modul Genel Muhasebe ve Stok Yonetimidir.
AXAPTA MİMARİSİ ve KATMANLAR

TIER-1 Client Client Client
| | |
TIER-2
(exe ve dosyalar AX Object Server (AOS)
AX Business Logic (Application Layer)
TIER-3 DataBase
(SQL yada Oracle Olabilir)

Yukarıda belirtilen 3 yapı tyek bir makinade olabileceği gibi farklı makinalarda da olabilir.Yazılan kodlar AOS da çalışır ,bir kısım kodlar client tarafında çalışabilir ancak esas olan AOS tarafında çalışmasıdır.
INTELLIMORPY
Kullanıcının bir çok şeyı rahatça yapmasını sağlar.Sürükle –Bırak yaparak rapor oluşturabilir.Developer tarafından eklenen bir alan kullanıcı tarafından gizlenebilir,yeri değiştirilebilir.Ancak kullanıcı yeni bir alan ekleyemez.Raporların çalışabilmesi için Output menuye ihtiyaç vardır.Bu konuya daha sonra değinilecektir.


APPLICATION OBJECT LAYER
Katmanlar
SYSGLSHFXSL1,SL2,SL3BUSVARCUSUSR
Şimdi bu katmanlardan bahsedelim :
SYS,GLS,HFX VE SL1,SL2,SL3 katmanlarına kodla mudahale edemezsınız.
HFX katmanı axaptanın 5.0 versiyonunda bulunan bir katmandır.
BUS katmanında kod geliştirebilmek için Microsoft un buyuk bir partner san kod geliştirebilirsin.
VAR katmanı müşterilerdedir.
USR kullanıcının gördüğü katmandır.Her bir katmanın kendine ait bir numarası vardır.Bu sayılar tip bazında tekrar edebilir.Neslerin İd lerı Aot tan değiştirilemez.
Axaptada .net uygulamalardan tanıdık oldugumuz overloading kavramı yoktur.Mesela bir tane Update metodu var bundan fonksiyonun parametrelerını değiştirerek bır tane daha yazamam.
Yukarıda yer alan katmanların birde pack katmanları mevcuttur,bunların ara katmanlar oldugunu soylebılırız.örneğin ; SYS-SYP GLS-GLP gibi...

DATA DICTIONARY
Axaptanın geliştirmenın başlayıp bittiği yerdir.
Geliştirme yapmak için 9 adım:
1.Sorunu anlamak ;en iyi çözüm yoluna problem iyi bir şekılde anlaşıldıktan sonra başlanılır.Bu yüzden müşterinin ne istediğinin çok iyi anlaşılması gerekir.
2.Tablolar yenı alanlar eklenırken ,Extended data typelerın (EDT)kullanılması tavsıye edilir.Axaptada yer alan ilişkiler EDT ler üzerinden kurulur.
3.Verilerin tutulması için tablo oluşturulur.
4.İş akışları ,işin gerçekleştirme yöntemleri ,iş sistemleri class lar ile ifade edilir.Yani hesaplamalar,sorgulamalar,bir sürecin bir süreci tetiklemesi gibi olaylar classlarda yer alır.Tabloya yazacagım kodlar ,o tablonun alanlaru uzerınde işlem yapıldıgında olur.Yanı verı uzerınde doğrudan bır etkıleme olucaksa onlar tabloya yazılır.Eger gerekırse başka classlar çağırabılır.Süreci yöneten şeyler classlardır.
5.Kullanıcı tarafından görülmesi için formlar yaratılır.Formun görüntülenmesi ,butonun aktif-pasif olması gibi sadece o form için gerekli olan şeyleri hazırlanan formun içerisine yazabiliriz.Ancak bazı formları kontrol eden class lar var,nereden açıldıgına gore bazı butonların gorunur olup olmaması gibi olaylara izin vermek classlarca kontrol edilir.Örn:SalesTableform
6.Kullanıcının çıktı alabilmesi için rapor design edilir.
7.Bunlar menulere eklenır.(Menulerde sadece menu item lar yer alır.Classlar-formlar yer almaz)Menu Item bir çeşit pointer.Bu pointer bir class a forma işaret edebilir.
8.Verilen security key ler güvenliği ayarlar.
9.Dokumantasyon yapılır.
Uyarı
Extended Data Type oluşturdugunda label ı boş bırakma.

1 yorum:

  1. dynamics ile ilgili kaynak bulmak zor:) demekki bu konuda kendini geliştirenler iş yoğunluğuna kapılıp bilgi paylaşmayı unutuyor:) yazı için teşekkürler faydalı.

    YanıtlaSil